11.06.2008

Kuidas saada üle tee?

Tbilisi liikluses jalakäijana ellujäämine on üpris suur ettevõtmine. Sest autosid on VÄGA palju, teed on üsna laiad ja jalakäijat austatakse liikluses üldiselt vähem kui üle tee minevat koera.

Lääne-Euroopast tulnuid võib alguses isegi tiba üllatada, et ülekäigurajad on tänavale maalitud ainult moe pärast ja ülekäigurajal viibivale jalakäijale antakse pahaselt signaali ja sõidetakse siis täie rauaga üle, et näidata, kes on tugevam. Aga sellega harjub ruttu ära.

Ka rohelise tule ajal üle tee minnes ei saa alati kindel olla, et mõnel autol ei ole väga kiire, et keegi ei soorita parem- või vasakpööret (sest nende ajal ju ei pea jalakäijatele teed andma) või sulle näiteks otsa ei tagurda (on meiega ka paar korda peaaegu juhtunud), sest tagurpidi võib teatavasti sõita igasuguse tulega ja kõigil radadel.

Üle tee minekul ellu jäämiseks on põhilised variandid:

- üldse mitte ellu jääda. Esimese kahe päeva jooksul oleksin ma siin korduvalt peaaegu auto alla jäänud ja nüüdki võtavad Marko või Uku mul kui kergel autofoobikul üle suuremate tänavate jooksmiseks käest kinni.

- minna mitte üle tänava, vaid tänava alt. Kuigi tunnelis küsitakse alati raha ja eranditult kõik tunnelid haisevad erinevate väljaheidete järgi. Aga reeglina on tunnelis pussitada saamise tõenäosus väiksem kui üle tee minnes auto alla jäämise oma.

- teha nagu Allar Jõks. Näidata autole, et sa ei hooli neist absoluutselt ja sina oled peremees. Ja minna jõuliselt üle. Samas, kui sul ei ole hr Jõksi jõulist aurat, on olemas oht, et autod saavad aru, kes on boss ja lähevad hoopis sinust jõuliselt üle.

- sõita autoga. Seda ma tegelikult ei soovitaks kellelegi, sest see on üks närvesöövamaid ja ajakulukamaid tegevusi, mida Tbilisis üldse leida võib. Tänavale tõmmatud kolmest sõidurajast saab kergesti teha viis, kui mööda valgeid jooni sõita. Manöövrite tarvis suunatulede kasutamine on nõrkadele, selleks on ju signaal.

Signaal on üldse kõige jaoks. Näiteks selleks, et anda ummikus ees seisvale autole märku, et sind on ummik närvi ajanud. Kui Tbilisist veidi välja sõita, saab põhimõtteliselt mängida kõigi autosõidumängude level 2 maanteel lehmade, kitsede ja muude pudulojuste vahel slaalomit sõites.

Soovige meile jõudu.

1 comment:

Carry said...

Kusjuures see polegi niiväga ida-Euroopa riikidele omane. Mu isa jutustas just, kuidas näiteks Prantsusmaal on igal matsil õigus esitada kohalikule linnavalitsusele vms-le avaldus, et ta soovib liikuda oma lammastega punktist A punkti B ja selleks ajaks pandagu palun maantee kinni. Kiirteid see loomulikult ei puuduta, aga igas suvalises muus kohas võib vabalt juhtuda =)