12.15.2008

Eerm WTF?

...küsisime meie ja veel 4 miljonit grusiini täna hommikul aknast välja vaadates.

Eestlastele omase kahjurõõmuga on teil ilmselt hea meel kuulda, et ilm, mille tõttu mina eile nentisin, et mütsi ei pea veel niipea ostma ja Marko kurtis, et tema praegune müts on liiga paks, tegi üleöö kannapöörde ja nüüd tuleb terve tänase päeva taevast alla mingit lumelaadset ollust. Ja ei, see ei näe sugugi välja, nagu see kavatseks kunagi lõppeda. Uku, kes niikuinii juba suvest saati mütsi kannab, keeldus täna üldse kodust välja astumast.

Iseenesest sobib praegune ilm vaikselt linna hiilivate jõulutulede ja poodidesse ilmuvate jõulumunade ja võltskuuskedega natuke paremini kui pidev päikesepaiste. Ma lootsin, et äkki siin pääseb kogu sellest jõulukammaijaast, aga tegelikult lükkus see lihtsalt veidi edasi, sest grusiinid tähistavad jõule hoopis 7. jaanuaril. Mis siis, et üks Austraalia vend hiljuti välja proges, et Jeesus tegelikult hoopis juunis sündis.

Sümpaatne on kogu asja juures see osa, et grusiinidel on lehm miski hea uue aasta püha loom. Mis tähendab, et kõik kohad müüvad kõikvõimalikke erinevas suuruses ja erinevast materjalist lehmi. Nunnu!

Aa, ja kui jutt juba kurioosumitele läks, siis eile käisime Markoga Tbilisi filmifestivali lõpetamisel, mille ajaks oli kino ukse taha kogunenud märkimisväärne rahvamass ruuporite, loosungite ja veidi Brežnevi näoga meesterahva piltidega. Mass koosnes valdavalt vanaldastest prouadest, kelle eesotsas lõugas ruuporiga härra Agitaator. Pika veerimise peale õnnestus meil välja lugeda, et prouad (kes ei näinud mitte kuidagi välja nagu filmifestivali põhipublik) protesteerivad Tbilisi filmifestivali vastu, sest seal ei näidata ühtegi Gruusia filmi.

"Sakartvelos filmashi nana-nana-naa (arusaamatu gruusiakeelne lauselõpp)," skandeeris rahvas.
"Kas me tahame filmifestivali, kus ei näidata ühtki gruusia filmi?" karjus Agitaator ruuporisse.
"Ei, ei, ei!" skandeeris rahvamass vastu.
"Sakartvelos filmashi nana-nana-naa," jätkas rahvas.

Kui ma kaks tundi hiljem kinost bussiga mööda sõitsin, olid prouad ikka veel seal ja lõugasid kõvemini kui kunagi varem. Kodanikualgatus missugune!

No comments: