11.21.2008

Top 5: kohvikud-baarid-restod Tbilisis

- SALVE
Ilmselt meie lemmikbaar Tbilisis. Selline koht, mida tahaks isegi omada. Kutsud sõbrad ja kõik veedavad mõnusalt aega.

Toit: omaniku, toredate vuntsidega tüübi, ema valmistab köögis seda, mida küsitakse. Salve pole miski resto iseenesest, aga muna või pannkooke ikka praetakse. Köök on väike ja kodune. Lähed sealt tualetti minnes läbi ja näed, kuidas tädi väiksel pliidil sulle süüa teeb.

Jook: vein oli esimesel korral aint magusavõitu. Palusin ka kuiva, lubati muretseda. Aga edaspidi oleme joonud ainult õlut. Maksab vist 2,5 larit pudel.

Teenindus: no nagu oleksid sõbral külas. Et peaaegu nagu hõikaks tüübile, et kuule, ma võtan ühe Argo (kohalik õlu) veel ja siis lähed võtadki leti tagant.

Interjöör: neli väikest lauda, max paarkümmend inimest. Võib laudu kokku lükata, kui teine seltskond tundub ka tore. Üldiselt tundubki.
Laupäevaõhtuti omaniku sõbrad (ja veits vist nagu meie sõbrad ka) laulavad ja mängivad pilli. Muidu ka võib end vabalt tunda. Võta vali arvutist oma lemmikmuusikat. Väidetavalt toimuvat vahel ka džässiõhtud.
Seintel erinevad plakatid ja külaliste pildid. Meie pilt lubati ka üles panna, aga seni ei ole pandud. Me keelduma uskumast, et põhjuseks võib olla see, et oleme liiga inetud.

Asukoht: vanalinnas, oleme oma elust üle tunni kulutanud koha otsimisele. Nüüd enam ei eksi, aga kirjeldada ka ei oska. Pigem seal pool vanalinnas, kust läheb üles kindluse juurde.

- HINKALIURGAS
Allar Jõksi ja nüüd ka meie üks lemmikohti.

Toit: priima näide Gruusia köögist. Hinkalite kõrgklass, sašlõkk jms. Mõistlik hind.

Jook: piisavalt odav et juua veini liitritega. Hommikune peavalu muidugi ka.
Teenindus: gruusialikult hooletult elegantne. Nägime, kui tädidele toodi uued vormiriided. Oh seda elevust! Meie hinkalid samal ajal jahtusid köögis. Aga nüüd on daamid kui ladvaõunad oma punaste vestide ja lipsudega.
Ja mis põhiline, teenindajaid on terve armee, mis on omaette vaatamisväärsus.

Interjöör: hiiglaslik pommivarjend. Loomulikud pehme tumepunase sametriidega polsterdatud diivanid ning piirded. Nagu Viru varietee 80ndatel?

Asukoht: Rustavelil vanast postkontorist üle tee, seal kus ehitatkse uut Radisson SASi. Keldris, mõistagi.


- TÕRVIK
Külastussageduselt meie pingerea vaieldamatu liider. Kvaliteedi ja hinna suhtelt sarnaseid kohti leiab Tbilisist ilmselt väga palju. Koha muudab populaarseks asukoht meie kooli lähedal.

Toit: salat kalakuri (linna salat), mis sisaldab sinki, gruusia suitsujuustu, tomatit, kurki ja majoneesi on siinsete salatite favoriit. Ühest portsust saab minusugune turd mees kõhu väga täis, hind 4,5.
Soovitame ka tõrviku väga head ostrit ning „firmennie bljuda“ ahjuvormi „Tõrvik“ või „Madam Bovary“ (kartulitega), mis siiski ei pruugi alati olla eriti hea, sõltub, kas köögis on kvaliteetse või mittekvaliteetse liha päev.

Joogid: Liiter veini Tõrvikus 3 larit ehk u 23 krooni. Hommikune peavalu on vaid punkt ilusa suure I peal.

Asukoht: Filarhmoonia juures ja mis peamine, meie teel bussipeatusest kooli ja tagasi.


- OSSEETIA KOHT
Pikka aega müütiline paik, millest me olime kuulnud, aga kuhu ei olnud jõudnud, kus väidetavalt odavad ja head toidud, mõistlik rahvamuusika jms. Tutvustatatud meile toredate ameeriklaste poolt.
Sel nädalal proovisime Uku vanemate ja teiste sõpradega ära.

Toit: ongi nii nagu lubatud. Odav, aga hea. Soovitan Osseetia hatšapurit kartuliga. 6 raha eest tõeliselt toitev.

Jook: tasub võtta küll.

Teenindus: mõistlik.

Interjöör: sellise renoveeritud etno-resto moega. Tuleb välja, et täpselt see ongi. Vanad sepistatud kaunistused seintel säilitatud vanast. Taoliste kohtade seas ei midagi erilist iseenesest.
Väärtuslik on aga õhtuti esitatav rahvamuusikaprogramm. Rahvariietes härrad taovad kõrvalruumis kaarte ja õpivad samal ajal laule, siis tulevad lavale ja esitavad priimat Gruusia rahvamuusikat. Vahepealne viiuli-klaveriduo populaarsete meloodiatega oli nagu veits teisest ooperist ja kuidagi sobimatu. Aga daam käitus klaveriga karmilt, plusspunktid selle eest.

Asukoht: väävlisaunade lähedal, suure tee ääres, nurgal. Ma ei oska täpsemalt kirjeldada.


- PUR - PUR
Juba nime tõttu saab tugevalt boonuspunkte. Boheem-läänelik kohvik-resto vanalinnas.

Toit: mitte üldse liiga valusalt tapva hinna eest prantsuse või laiemalt lääne-euroopa kööki. Minu liharull peekonis oli tore elamus.

Jook: pole mingi joogiurgas. Liiter korralikku veini u 150 krooni. Õlu on odavam ja seda on ka ok juua.

Interjöör: võiks olla mistahes boheem-trendikas resto eestis või laias maailmas. Aga tore vaheldus ja muidu ka ilus. Lühtriks kasutatud kleidi eest saab boonuspunkte.

Asukoht: vanalinn. Ühe pisikese pargi veerel.

5 comments:

=E= said...

Jaa! Ma tahan ka seda KÕIKE! Tea, kas peaks detsembri alguseks lauad kinni panema? :)

SugarMuk said...

Kas see Osseetia on nende väävlisaunade ligiduses, mille kõrval on park ja taamal on ka üks suurem hoone (ka vist väävlisaun), mille fassad on mosaiikne?

Paul said...

Kas Dublinis olete käinud, kui jah siis mida arvate?

Kui ise Tbilisis olin oktoobri alguses siis sai seal paar korda käidud, selline lahe pubi õhkkond umbes nagu Hell Hunt 90'date keskpaigas (mõned vanemad inimesed ehk mäletavad...).

kar said...

Jep, Osseetia on t6esti v22vlisaunade l2hedal.

Dublinist on kummalisel kombel saanud eestlaste kogunemispaik, mida kinnitab ka sinna miski jalkam2ngu ajal teleka kohale naelutatud Eesti sall... me oleme seal k2inud kyll, mitte et ma seda korda liiga h2sti m2letaks, sest see oli yhe teise peo j2rgne yritus.

Paul said...

Ma olin ka seal jauramas ning nägin ka salli. Tänu tarbitud õlle kogusele läks mul umbes 5 minutit aega enne kui aru sain et see on Eesti jalgpallisall Gruusia kõrtsus :-)