9.29.2008

Kuidas hallata miljonilinna

Eesti erinevate linnade delegatsioonid v6iks saata Tbilisisse tutvuma sellega, kuidas linna jooksutada. Muidugi on 1,3 miljoniga Tbilisi elust natuke suurem eeskuju, aga siiski.

- Prygivedu. See käib niimoodi, et hommikul kell 9, aga vahel ka 11 ja vahel 13 ilmub tänavale meesterahvas, kellel on käes plekkpurk ja metallist vai. Mees peksab vaiaga vastu plekkpurki. See tähendab seda, et kohalikud v6ivad v6tta oma prygikotid ja viia need onu kätte. Kuskil nurga taga asub ka prygiauto, suuremad asjad saab sinna viia.

- Transport. Meie kodu juurest s6idavad bussid number 6st kuni saja millegini. Bussigraafikuid ei ole. Kellaaegu ei ole. Kogu info on paar gruusiakeelset bussi sildi peal seisvat s6na. Ja mitte ainult meie, vaid ka kohalikud kysivad bussi astudes, et vabandage, kuhu te s6idate. Bussis6idu eest ei maksta mitte sisenedes, vaid väljudes. V6i siis yldse mitte.
Kuna tööj6udu on vabalt käes, myyb metroos yks inimene (meie peatuses näiteks meigi ja parukaga meesterahvas) sulle pileti ja teine kontrollib, kas sa oled tudeng.
Aga transport on odav - nii buss kui metroo maksab tudengitele 20 tetrit ehk 1.50 krooni.

- Turism. Kogu info metroos, söögikohtades, vanalinnas... igal pool on gruusia keeles. Yhes kohas oleme näinud, et lisaks eelroogadele saab syya ka "hot soaps". Yldiselt tuleb välja m6elda, mida sa syya tahad, ja siis seda kysida.

- Kauplemine. Kui kysida sujuvas vene keeles (Marko on juba omandanud lobeda "a skolkoetastooit?"), maksavad asjad kuni viis v6i 10 korda vähem. Näiteks muutus turul sujuva lause eest europistik 5lt larilt 2,5le ja takso hind (saades aimu, et me oleme mitte turist6 vaid student6 ja estonts6) 6-lt dollarilt 6-le larile. Minul tulevad juba vene keeles meelde s6nad, mida ma ei teadnudki, et ma oskan.

- Maskuliinne yhiskond. Meeste saunas on saun, bassein, kylmaveevann ja onu, kes teeb sulle massaazhi. Naistesaunas on ainult yhisdush. Ja yldse, naised v6iksid enda pesemise asemel pigem kodus syya teha.

No comments: