10.30.2008

Gruusia keel – see on imelihtne!

Meie postitused on kuidagi harvemaks jäänud. Natuke vist sellepärast, et me ei jaksa enam nii palju kõige üle imestada ja tormata teile kirjutama kohe, kui rotiparv on öösel rosinasaia ja kalaga maiustamas käinud või kui me pulmareisil oleva Liina ja Käsperiga tähistamiseks erinevaid põhjuseid leiame.
Aga natuke ka sellepärast, et meil on koolis asjad üsna karmiks läinud. Alustuseks hiilgasime kolmapäeval esimeses kontrolltöös oma teadmistega rahvusvahelisest õigusest ja alates möödunud nädalast on meil neli tundi gruusia ja neli tundi vene keelt nädalas.

Me oleme neid gruusia kruksadille juba näinud küll, ja lihtsamad on ka selged. Kui aga gruusia tähestikku lähemalt süveneda, selgub, et täishäälikuid on neil kokku 5 ja ülejäänud 28 tähest kümme on erinevad võimalused öelda ts, tsh, th, kh ja gh, mida normaalse inimese häälepaelad reeglina välja ei võta. Lisaks on g-le ja b-le on neil olemas ka keskmise tugevusega ja ülitugev k ja p, aga humoorikamaks läheb asi siis, kui tuleb hääldada tugevat või ülitugevat ts'i või zh'i.

Iga gruusia keele tund lõbustame end mõnda aega sellega, et laseme õpetajal hääldada gruusia q ja gh erinevust. Vahe on selles, et q kõlab nagu kass, kes hakkab kohe oksele ja kh nagu kass, kes köhib enne oksele hakkamist.

Kirjutamine on ka vahva, sest enamus tähti näeb välja nagu kolmeaastane laps oleks selle keele välja mõelnud. Tuleb silmas pidada, et ბ, მ ja გ ning კ, ვ, ც, პ ja ჰ on erinevad tähed!

Aga kõigele vaatamata veerime sõnu juba suht pädevalt kokku.

Meiega koos on gruusia keele grupis ka üks leedukas. Temaga natuke nagu tahaks balti sõprust mängida, aga ta ei räägi kahjuks ei inglise ega vene keelt ja nende väheste sõnadega, mida ta räägib, ei ole ta ka eriti vaimuhiiglase muljet jätnud. Me ikka aeg-ajalt mõtleme, et miks ta siia tuli.

(pildil olev rott ei ole rosinasaiaga seotud)

2 comments:

Carry said...

Mind huvitavad tegelt teised asjad kaa, aga see on hetkel lihtsalt kõige põnevam: kas tegemist on kohaliku rotuga? =)

kar said...

Ei, pildil on minu hea kodumaine Tiku. Kohalikud rotid on 3 korda suuremad ja Marko v2idab, et hammustaksid mul s6rme otsast naks naks.