10.01.2008

turismist!

eilne loeng lõppes kurva tõdemusega, et ilmselt saab turism siin ikkagi meie põhitegevuseks (kanast, ahvist jm loomaaiast annab ülevaate meie usin kirjasaatja Kar). Täna õnneks selgus, et leidub ka säravaid lektoreid ja loenguid, aga ka sellest kirjutab Kar.

eilne turismipäev seega on selle postituse teema. üsna mõttetu küll, aga kirjeldab meie elu siin. ("elu ongi veits mõttetu?" oli ka eilse koduse õhtu üks jututeemasid, kaspole rumal teema, kui sul on alles sisseelamisnädal ja puhkus jne?)
aga eile sõitsime siis õhtupoole valge Nivaga Mtskhetasse, mille ajaloolist tähendust ma siinkohal pikemalt lahti seletama ei hakka (osaliselt seetõttu, et ei viitsinud LP-st seda eriti täpselt lugeda, wikitravel aitab ka). Igal juhul oli kunagi päris ammu tegemist pealinnaga, kus praegu asub väga kuulus kirik, milles omakorda veelgi kuulsam väike kirik, mis väidetavalt ehitatud 4. sajandil ning on seega väga vana, väga-väga vana.

selle vana kiriku ehitas väidetavalt püha Nino, daam, kelle jaoks kivitahumine igapäevane ja mõnus meelelahutus. (see on nüüd see telefonimäng, kus info juba väga moondunud, soovitan lugeda ikkagi wikitravelit).

aa, ja suure kiriku ehitajal lõigati pärast käsi maha, sest väidetavalt olevat ehitis perversne ja jumalavallatu. müstika.
ma alguses sain aru, et pea läks ja kui pärast parandati, et käsi, siis ma pakkusin, et sel juhul pole ju midagi.
aga vist ikka on küll, kui pead ehitajana käsi kasutades leiba teenima. meil jah pole vahet. õpid ühe käe ja köndiga (jee, esimene kord siin blogis seda sõna kasutada!) trükkimise ära ja elu läheb edasi.

aga oli küll suht iidne ja võimas.

võimas on ka Gruusia liiklemiskultuur. meie äsjaleitud gruusia sõbra juhitud valge Niva tegi eesti liikluse mõttes hullumeelseid ja ka liikluseeskirjavastaseid manöövreid. aga siin liiklevad kõik nii ja sellega ollakse harjunud.

lendumineku tunne oli küll. tagasitulles sõime kohalikus restos (väga palju külastajaid, köök nagu kombinaat) palju sašlõkki, hinkaleid, lobiot ja salatit ja olime eluga üldiselt pigem rahul.

turismist veel seda, et praegu plaanime väljasõitu musta mere äärde ja svaneetia mägedesse. lahkume ilmselt homme.
aga siis järgmisest nädalast algab tõsise töö periood. tõsise-tõsise töö.

1 comment:

kar said...

Ahjaa, see minu mytsiga pilt tähendab siis seda, et kirikusse minnes pidi naisterahvastel pea kaetud olema ja Uku laenas mulle lahkelt oma haige-olemise-suusamytsi.